Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Για μία Καθαρή Δευτέρα



Τι έκανε λέει;
Αποκριάτικη διαδήλωση. Δηλαδή, συνδυασμός καρναβαλιού με διαμαρτυρία. Τρελός χαβαλές, αλλά ιδιαίτερα αιχμηρός και γεμάτος συμβολισμούς. Η φαντασία στους δρόμους.

Πότε, πού και πώς;
Την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 9 το βράδυ μαζευόμαστε όλοι στα Προπύλαια μασκαρεμένοι και κάνουμε πορεία μέχρι τη Βουλή μέσα σε τρελό νταβαντούρι - χωρίς όμως επεισόδια που θα αμαυρώσουν τη γιορτή μας. Στο Σύνταγμα βγάζουμε το άχτι μας στο χορό, χλευάζοντας την εξουσία και τους μηχανισμούς της με τις μεταμφιέσεις, τα πανό και τα συνθήματα μας. Γινόμαστε είδηση χωρίς κανένας να έχει δει τα πρόσωπα μας, διασκεδάζουμε όλοι μαζί χωρίς να κάνουμε τίποτα παράνομο και επιτρέφουμε τρεκλίζοντας σπίτια μας. Την άλλη μέρα, ο κόσμος θα εξακολουθεί να είναι κακός και άδικος, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε εκφράσει με τον πιο κραυγαλέα δημόσιο και συλλογικό τρόπο την άποψή μας. Ελεύθερα.

Γιατί;
Το νόημα του καρναβαλιού πάντα ήταν να σατιρίσουν οι «από κάτω» τους «από πάνω». Μια φιέστα με δόντια κοινώς. Επιπλέον, οι κυριότεροι λόγοι για να θελήσει να συμμετάσχει κανείς είναι:

• Θα περάσουμε καλά
• Θα διαμαρτυρηθούμε για όλα όσα θίγουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας ως πολίτες
• Θα προστατέψουμε το δικαίωμα μας στην ανωνυμία και την ψευδωνυμία φορώντας μάσκες
• Θα εκφράσουμε την άποψη μας με χιούμορ, χωρίς καπέλωμα και λογοκρισία
• Θα ξεφύγουμε επιτέλους από τη συνηθισμένη μιζέρια των συμβατικών διαδηλώσεων
• Θα κάνουμε ενδιαφέρουσες γνωριμίες

Σύνθημα:
Μασκαράδες είστε και φαίνεστε!

Παρασύνθημα:
Ο Άλκης Στέας ζει!

Με μία φράση:
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕΙ.

Και τώρα τι;
Θα ήθελα να αποφύγουμε την κατάχρηση όρων όπως "Αριστερά" και "Δεξιά" ή να κάνουμε διαχωρισμούς σε "εμείς" και "οι άλλοι". Ωστόσο, σαφώς και δεν προτείνω να μπούμε σε όλη αυτή τη φασαρία για να οργανώσουμε κάποιο απολίτικο και ανούσιο happening. Όπως και να 'χει, τίποτα δεν έχει νόημα να γίνει αν δεν προηγηθεί διάλογος. Γι' αυτό ακριβώς φτιάχτηκε αυτή η ιστοσελίδα. Για να στήσουμε συλλογικά και δημιουργικά το κοινωνικά αιχμηρό πανηγύρι μας και μετά να την "κάψουμε" όπως θα καίγαμε έναν Βασιλιά Καρνάβαλο.

Προς το παρόν, όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ενεργά στη διαχείριση του blog στείλτε mail στο nefelikas[παπάκι]yahoo[τελεία]gr, ή αφήστε σχόλιο σ' αυτό το post.

Κάντε link και διαδώστε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://maskarades.blogspot.com.

Κάντε copy-paste τον παρακάτω κώδικα για να αναρτήσετε το banner στην ιστοσελίδα σας:

<a href="http://maskarades.blogspot.com/" title="maskarades"><img src="http://farm3.static.flickr.com/2328/2302419346_ff4300fab7_o.jpg" width="200" height="324" alt="maskarades banner 1" /></a>

Επίσης:

Βοηθήστε να φτιάξουμε ένα banner της προκοπής και να προωθήσουμε την ιδέα προς τα έξω. Η τελευταία μου προσπάθεια είναι αυτή που συνοδεύει το παρόν post. Αν δεν σας αρέσει, κανένα πρόβλημα, αρκεί να αντικατασταθεί από κάτι πραγματικά καλό.

Πείτε μας τι σκέφτεστε να ντυθείτε και οργανωθείτε μεταξύ σας σε ομάδες ή παρέες.

Προσπαθήστε να βρείτε καμιά άκρη για να έχουμε μουσική. Χωρίς μουσική θα είναι κρεμάλα η φάση.

Πετάξτε τις ιδέες σας για συνθήματα και πλακάτ. Είπαμε, διαμαρτυρία είναι στο κάτω-κάτω.

Κι εφόσον αντέχετε, περάστε από το think tank για να διανοουμενίσουμε το κοινωνικό προτσές. Μόνο μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για αποκριάτικη φιέστα - όχι για συνέδριο πολιτικού κόμματος.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζω ότι:

α) Η πρωτοβουλία για αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας ξεκίνησε πριν γίνει γνωστή η ιστορία με το Press-GR και δεν έχει καμία εμπλοκή με την εν λόγω υπόθεση - ούτε αποσκοπεί στο να υπερασπιστεί ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν παρανομήσει.

β) Η όλη φάση δεν αφορά αποκλειστικά την κοινότητα των μπλόγκερς (οι οποίοι δεν αποτελούν ακριβώς κοινότητα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Αφορά όλους όσους θέλουν να αντιδράσουν στον καθημερινό ευτελισμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους από την εξουσία και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

γ) Κανένα κόμμα, οργάνωση, κίνημα, φορέας ή οτιδήποτε παρόμοιο δεν κρύβεται από πίσω - κι ούτε πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας καπελώσει.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα το αναρτήσω σήμερα. Επειδή δεν παρακολούθησα όλη τη διαδικασία, υπάρχει ανταπόκριση;

Ανώνυμος είπε...

Το ανεβάσαμε, καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

... στην πρώτη σελίδα του bubble

Elikas είπε...

@exeisminima

Υπάρχει ανταπόκριση, αν και μόλις σήμερα ανακοινώθηκε "επίσημα" αυτό εδώ το blog. Καθυστέρησε λόγω των γνωστών εξελίξεων (press-GR, νομοθετικές ρυθμίσεις, κλπ), που καθόρισαν σε ένα βαθμό και περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

@kimon atelis
Thanks. Κάντε παιχνίδι ;-)

Arkin είπε...

Κι εγώ μέσα.
Θα πρότεινα πάντως να μην το "παρα-οργανώσουμε".
Αρκεί α) να ξέρουμε ότι θα γίνει, β) ότι υπάρχει προτίμηση για σατιρικές αμφιέσεις και γ) ότι χρειαζόμαστε μουσική κάλυψη. (και ένα καλύτερο μπάνερ ίσως;)

Πάντως το σύνθημα "Για μια Καθαρή Δευτέρα" μου αρέσει περισσότερο από το "Μασκαράδες είστε και φαίνεστε".

Elikas είπε...

@Arkin

Συμφωνώ, δεν κάνουμε στρατιωτική παρέλαση για να χρειαστεί να το "παρα-οργανώσουμε". Απλά έστησα το blog σε θεματικές κατηγορίες για να μην ψαχνόμαστε τζάμπα στα σχόλια. Και γενικά είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και συνεργασίες.

Για το banner περιμένω προτάσεις. Τα παιδιά από το arxediamedia.blogspot.com έχουν προτείνει να κάνουμε διαγωνισμό. Απλά η επικαιρότητα τα πάγωσε όλα.

Ανώνυμος είπε...

treli malakia. eseis oi treis tha eiste mono.

kati tetoia giftrilikia kanete 5-6 atoma kai vgenei meta to star kai leei "to kinima ton bloggers"

Elikas είπε...

ανώνυμε, σεβαστή η άποψη σου κι ας τν εκφράζεις με τέτοιο τρόπο. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχω δει "giftrilikia" των 5-6 ατόμων μόνο. Κάτι χιλιάδες στο Σύνταγμα θυμάμαι, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ για περιβαλλοντικό ζήτημα (χωρίς το παραμικρό κομματικό καπέλωμα μάλιστα). Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μιλάμε για "κίνημα". Συμφωνώ ότι πομπώδεις χαρακτηρισμοί σαν αυτόν είναι ανοησίες.

Ανώνυμος είπε...

parola afta prepei na paradexteis oti kati giftoi itan pou diadilosan gia tis foties kai meta pigan spiti ke pinontas cocacola eipan stous filous tous

EIMOUN KI EGO EKEI.

kante kamia anakiklosi kai psifiste kanan anthropo tis prokopis kai afiste tis iperprosatheies na pernate koinonika minimata me ilithia partakia.

kai ti egine diladi pou pou pigan xiliades karagiozides ntimeni sta mavra sto sintagma? allakse kati? ti egine pou o titanas kikloforei sta kanalia kai kanei to gambro?

ksekolate

ki ego tha lega oti einai sevasto afto, ama mas eleges na mazeftoume sto sintagma na kanoume parti.

tis famfares me tis koinoniko politikes proektaseis kai ta sxedia tou stil diadilosi ti ta theles?

exeis katalavei ti einai diadilosi kai pios o rolos tis?
exeis katalavei oti apaksioneis kati anti na to enisxieis?

trava esi me sinthima o alkis steas zei na diadiloseis gia ta dikaiomata mou. bravo!
den ksekolate leo ego?

Elikas είπε...

ανώνυμε (2:42 μμ),

Όλοι μπορούμε να βγάλουμε αφοριστικά συμπεράσματα για κάτι που δεν μας εκφράζει. Εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ όσοι δεν συντάσσονται με τη δική σου οπτική για το τι σημαίνει αντίδραση, διαδήλωση, κλπ είναι "γύφτοι" (προοδευτικότατος χαρακτηρισμός) που πίνουν coca-cola (άρα "αμερικανάκια", σκλάβοι του συστήματος ή κάτι παρόμοιο). Εγώ δεν θα αντικρούσω τα επιχειρήματα σου επιτιθέμενος συλλήβδην σε ΟΛΟΥΣ όσους ασπάζονται τη δική σου ιδεολογία (η οποία ποιά είναι ακριβώς δεν ξέρω). Είναι απλοϊκό και επικίνδυνο να τσουβαλιάζουμε τον κόσμο σε φανταστικά στερεότυπα.

Τώρα, για το αν απαξιώνω αντί να ενισχύω την έννοια της διαδήλωσης προτείνοντας ανούσια παρτάκια, σκέψου πόσο μεγαλύτερη ζημιά έχουν κάνει ως τώρα οι αγκυλώσεις των "επαγγελματιών" διαδηλωτών με τη ντουντούκα και τα ξύλινα συνθήματα. Σκέψου πόσο τραγικό είναι το να συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρυρηθούν μόνο μια χούφτα άνθρωποι (π.χ. για το ασφαλιστικό). Προφανώς, η στείρα κομματική περιχαράκωση έχει περιορισμένη απήχηση και δίνει τη λάθος εικόνα (ότι δηλαδή ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν λόγο να αντιδρούν).

Μπορεί να έχεις δίκιο και να μην αποτελεί λύση το να χλευάσει κανείς την εξουσία με καραμούζες και σερπαντίνες. Δεν έχεις παρά να προτείνεις κάποια εναλλακτική λύση που δεν θα προάγει την ιδεολογική καθαρότητα της όποιας μειοψηφίας έναντι του συνόλου, ούτε θα εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση στο κάψιμο ενός τυχαία σταθμευμένου αυτοκινήτου.

Θα παρακαλούσα πάντως τέτοιες συζητήσεις να γίνονται από εδώ και στο εξής στο post με τίτλο "think tank".

αμμος είπε...

Θα πεταχτώ σαν μην πω τι, αλλά ο ανώνυμος βάζει κάποια ζητήματα που είναι γενικότερη κριτική όσον αφορά τις κινητοποιήσεις και τις μπλογκοκινητοποιήσεις. Θα τα πιάσω ένα ένα και με όλη την καλή διάθεση.
- "Ήμουν κι εγώ εκεί" μπορεί να είπε και ο κόσμος στα μεγάλα αντιπολεμικά συλαλλητήρια πριν κάποια χρόνια, στις μαζικές μαθητικές καταλήψεις πριν ακόμη περισσότερα. Δεν κρίνεται η ίδια η κινητοποίηση από τον κόσμο που θα εφησυχάσει αμέσως μετά, αλλά η απουσία δυναμικής της. Ναι, γενικώς εκτονωνόμαστε, αλλά έστω και τη μια φορά που θα αντιδράσουμε κέρδος είναι.
- Η ανακύκλωση δεν αποκλείει την κοινωνική διαμαρτυρία και η ψήφος σε κατάλληλο υποψήφιο δεν αποκλείει τον ακτιβισμό. Είναι θέμα πολιτικής στάσης: για κάποιους οι κινήσεις διαμαρτυρίας είναι άσκοπες και για κάποιους έχουν νόημα. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ μεγάλο για σχόλια σε μπλογκ. Πάντως τα "ηλίθια παρτάκια" που λες δεν είναι πατέντα του Νεφέλικα, τόσο οι οικολόγοι όσο και αυτόνομες ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει τη φόρμα της γιορτής δρόμου για να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.
- Νομίζω πωςο Νεφέλικας και αρκετοί άλλοι που θα συμμετέχουν έχουν καταλάβει τι είναι διαδήλωση και ΔΕΝ θέλουν να κάνουν μια διαδήλωση. Αν βέβαια κάποιος θεωρήσει ότι μόνο παραδοσιακές μορφές διαμαρτυρίες έχουν νόημα, τώρα με το ασφαλιστικό πεδίο δόξης λαμπρόν ανοίγεται: και πορείες θα γίνονται και απεργίες.

Να διευκρινίσω ότι η συμμετοχή μου σε μπλογκοκινητοποιήσεις είναι χαλαρή ως τώρα και πιθανόν να παραμείνει τέτοια. Στον ελεύθερο χρόνο που μου μένει έχω επιλέξει να κινητοποιούμαι στη γειτονιά μου στο Βύρωνα ή να κατεβαίνω σε πορείες "παραδοσιακού" τύπου. Αρνούμαι όμως να απαξιώσω οτιδήποτε διαφέρει από τις δικές μου επιλογές, προσπαθώ να κρίνω το ίδιο, παρά να το συγκρίνω με τις δικές μου προτιμήσεις.

Elikas είπε...

Για άλλη μια φορά συμφωνούμε με τον φίλο άμμο.

Για όποιον ή όποια θέλει να διαβάσει περισσότερα για την όλη υπόθεση και να εξερευνήσει το ιστορικό της εξέλιξης της, επισκεφτείτε τον "Ελεύθερο Δικτυογράφο", και συγκεκριμένα αυτό εδώ το post καθώς και το FAQ (συχνές ερωτήσεις).

Αν και προτιμώ να μην συνδεθεί όλη αυτή η δράση με το προσωπικό μου blog και να γίνει μία συλλογική υπόθεση χωρίς εκπροσώπους και εμπνευστές.

Ανώνυμος είπε...

kala simfoniste eseis oi dio kai ntithite o enas zoro kai o allos indianos kai pigente sta propilaia na diadilosete gia to asfalistiko.
leo na ertho ki ego me fotografiki mixani na paro eikones kai sas valo dipla ston makrigiani kai ton kolokotroni san neous iroes... o allos einai kai ekpedeftikos....

kali epitixia kyrioi

Περαστικός είπε...

Στηρίζω την πρωτοβουλία και υπενθυμίζω ότι εχθές ένας νομάρχης έκανε δηλώσεις για το Μακεδονικό στα κανάλια ντυμένος Ζορό. "Μας προλάβανε" που λένε. Μετά από αυτό, η καρναβαλική διαμαρτυρία "αποκτά νέο κύρος".

Elikas είπε...

ανώνυμε,

ξεκόλλα επιτέλους και κάνε μια προσπάθεια να αποκτήσεις αίσθηση του χιούμορ. Κανείς δεν είπε ότι θα ξεκινήσουμε την επανάσταση ντυμένοι στρουμφάκια, ζορό ή κολομπίνες. Έχουμε δικαίωμα στη σάτιρα και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Αν νομίζεις ότι έτσι μπαίνουμε στα χωράφια του Λαζόπουλου και γι' αυτό είναι καλύτερο να σωπάσουμε, πάσο.

@περαστικός

Λες να συνδεθεί αυτή η πρωτοβουλία με τους ηρωισμοί του Ψωνιάδη; Δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε μετά...

Ανώνυμος είπε...

@anonimos
Δεν κατάλαβα προς τι η τόση ευγένεια προς τον ανώνυμο, η συνεχής αναφορά του όρου "γύφτος" και "γύφτοι" έιναι επιεικώς ρατσιστική... Άιντε...

Μαύρος Γάτος είπε...

Καταπληκτοκή ιδέα! Κάτι ΄τετοιες στιγμνές σκάωπου δεν ζω στην Αθήνα.

Γιατί όμως να μην επιτρέπεται να ντυθώ "Πειρατής", που έχω και τη στολή; Το βρήκα! Θα ντυθώ e-Κουρσάρος με πληκτρολόγιο-σπαθί. Ή Γκουζγκούνης και να κρατάω πανώ που θα γράφει "σκύψε, διορισμένη"...

Σ;-)))

Elikas είπε...

Μαύρε Γάτε,

και ποιός σου είπε ότι δεν προλαβαίνει να οργανωθεί κάτι ανάλογο στη Θεσσαλονίκη; (ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη). Δεν υπάρχει κανένα copyright...

thebigbip είπε...

http://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.comhttp://arxediamedia.blogspot.com

Elikas είπε...

@thebigbip

Είσθε ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Οι μασκαράδες σας ευγνωμονούν για τη συμβολή σας.

thebigbip είπε...

thanku thanku

:)

cheers ppl

Ανώνυμος είπε...

Hi
lexapro anxiety

Side effects of Escitalopram are: пѓ˜ restlessness пѓ˜ blurring of vision пѓ˜ difficulty sleeping пѓ˜ diarrhea пѓ˜ dryness of the mount пѓ˜ urinary frequency пѓ˜ indigestion пѓ˜ headache пѓ˜ increased sweating пѓ˜ nausea пѓ˜ decreased and increased appetite пѓ˜ sexual difficulties пѓ˜ tremors пѓ˜ changes in weight
Withdrawal symptoms were also observed upon stopping the use of Lexapro which include.
[url=http://www.piecethemusical.com/]lexapro medication[/url]
tiredness, irritability, tingling, or bad temper.
http://www.piecethemusical.com/ - lexapro sale
You need to undergo special procedures if any of the above is present before taking Lexapro or before being given a dose adjustment.

Ανώνυμος είπε...

mesothelioma support and information!
[url=http://www.mesothelioma-support.org/]adenocarcinoma lung[/url]

Ανώνυμος είπε...

merci beacoup - http://www.achetersildenafil.net/ achat viagra france

Ανώνυμος είπε...


Our updates Recent articles: