Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Για μία Καθαρή ΔευτέραΤι έκανε λέει;
Αποκριάτικη διαδήλωση. Δηλαδή, συνδυασμός καρναβαλιού με διαμαρτυρία. Τρελός χαβαλές, αλλά ιδιαίτερα αιχμηρός και γεμάτος συμβολισμούς. Η φαντασία στους δρόμους.

Πότε, πού και πώς;
Την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 9 το βράδυ μαζευόμαστε όλοι στα Προπύλαια μασκαρεμένοι και κάνουμε πορεία μέχρι τη Βουλή μέσα σε τρελό νταβαντούρι - χωρίς όμως επεισόδια που θα αμαυρώσουν τη γιορτή μας. Στο Σύνταγμα βγάζουμε το άχτι μας στο χορό, χλευάζοντας την εξουσία και τους μηχανισμούς της με τις μεταμφιέσεις, τα πανό και τα συνθήματα μας. Γινόμαστε είδηση χωρίς κανένας να έχει δει τα πρόσωπα μας, διασκεδάζουμε όλοι μαζί χωρίς να κάνουμε τίποτα παράνομο και επιτρέφουμε τρεκλίζοντας σπίτια μας. Την άλλη μέρα, ο κόσμος θα εξακολουθεί να είναι κακός και άδικος, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε εκφράσει με τον πιο κραυγαλέα δημόσιο και συλλογικό τρόπο την άποψή μας. Ελεύθερα.

Γιατί;
Το νόημα του καρναβαλιού πάντα ήταν να σατιρίσουν οι «από κάτω» τους «από πάνω». Μια φιέστα με δόντια κοινώς. Επιπλέον, οι κυριότεροι λόγοι για να θελήσει να συμμετάσχει κανείς είναι:

• Θα περάσουμε καλά
• Θα διαμαρτυρηθούμε για όλα όσα θίγουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας ως πολίτες
• Θα προστατέψουμε το δικαίωμα μας στην ανωνυμία και την ψευδωνυμία φορώντας μάσκες
• Θα εκφράσουμε την άποψη μας με χιούμορ, χωρίς καπέλωμα και λογοκρισία
• Θα ξεφύγουμε επιτέλους από τη συνηθισμένη μιζέρια των συμβατικών διαδηλώσεων
• Θα κάνουμε ενδιαφέρουσες γνωριμίες

Σύνθημα:
Μασκαράδες είστε και φαίνεστε!

Παρασύνθημα:
Ο Άλκης Στέας ζει!

Με μία φράση:
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕΙ.

Και τώρα τι;
Θα ήθελα να αποφύγουμε την κατάχρηση όρων όπως "Αριστερά" και "Δεξιά" ή να κάνουμε διαχωρισμούς σε "εμείς" και "οι άλλοι". Ωστόσο, σαφώς και δεν προτείνω να μπούμε σε όλη αυτή τη φασαρία για να οργανώσουμε κάποιο απολίτικο και ανούσιο happening. Όπως και να 'χει, τίποτα δεν έχει νόημα να γίνει αν δεν προηγηθεί διάλογος. Γι' αυτό ακριβώς φτιάχτηκε αυτή η ιστοσελίδα. Για να στήσουμε συλλογικά και δημιουργικά το κοινωνικά αιχμηρό πανηγύρι μας και μετά να την "κάψουμε" όπως θα καίγαμε έναν Βασιλιά Καρνάβαλο.

Προς το παρόν, όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ενεργά στη διαχείριση του blog στείλτε mail στο nefelikas[παπάκι]yahoo[τελεία]gr, ή αφήστε σχόλιο σ' αυτό το post.

Κάντε link και διαδώστε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://maskarades.blogspot.com.

Κάντε copy-paste τον παρακάτω κώδικα για να αναρτήσετε το banner στην ιστοσελίδα σας:

<a href="http://maskarades.blogspot.com/" title="maskarades"><img src="http://farm3.static.flickr.com/2328/2302419346_ff4300fab7_o.jpg" width="200" height="324" alt="maskarades banner 1" /></a>

Επίσης:

Βοηθήστε να φτιάξουμε ένα banner της προκοπής και να προωθήσουμε την ιδέα προς τα έξω. Η τελευταία μου προσπάθεια είναι αυτή που συνοδεύει το παρόν post. Αν δεν σας αρέσει, κανένα πρόβλημα, αρκεί να αντικατασταθεί από κάτι πραγματικά καλό.

Πείτε μας τι σκέφτεστε να ντυθείτε και οργανωθείτε μεταξύ σας σε ομάδες ή παρέες.

Προσπαθήστε να βρείτε καμιά άκρη για να έχουμε μουσική. Χωρίς μουσική θα είναι κρεμάλα η φάση.

Πετάξτε τις ιδέες σας για συνθήματα και πλακάτ. Είπαμε, διαμαρτυρία είναι στο κάτω-κάτω.

Κι εφόσον αντέχετε, περάστε από το think tank για να διανοουμενίσουμε το κοινωνικό προτσές. Μόνο μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για αποκριάτικη φιέστα - όχι για συνέδριο πολιτικού κόμματος.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζω ότι:

α) Η πρωτοβουλία για αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας ξεκίνησε πριν γίνει γνωστή η ιστορία με το Press-GR και δεν έχει καμία εμπλοκή με την εν λόγω υπόθεση - ούτε αποσκοπεί στο να υπερασπιστεί ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν παρανομήσει.

β) Η όλη φάση δεν αφορά αποκλειστικά την κοινότητα των μπλόγκερς (οι οποίοι δεν αποτελούν ακριβώς κοινότητα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Αφορά όλους όσους θέλουν να αντιδράσουν στον καθημερινό ευτελισμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους από την εξουσία και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

γ) Κανένα κόμμα, οργάνωση, κίνημα, φορέας ή οτιδήποτε παρόμοιο δεν κρύβεται από πίσω - κι ούτε πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας καπελώσει.

Διαδώστε το!

Σ' αυτό το post γίνεται ο σχολιασμός για ό,τι αφορά την προώθηση της ιδέας προς τη διαδικτυακή κοινότητα και προς τα έξω. Banners, δελτία τύπου, mails, βιντεάκια και διάφορα άλλα επικοινωνιακά τρικ ώστε να εξασφαλίσουμε πως δε θα μαζευτούμε μόνο καμιά δεκαπενταριά άτομα και θα γίνουμε ρόμπες. Πρέπει να ενημερωθούν όλοι εγκαίρως ώστε να προλάβουν να συμμετάσχουν ενεργά.

Να θυμάστε ότι αυτό που πρέπει πάντα να γίνεται κατανοητό σε όλους όσους απευθυνόμαστε είναι ότι μιλάμε για:
συνδυασμό διαδήλωσης και καρναβαλιού,
θα συμβεί στα Προπύλαια και το Σύνταγμα στις 9 Μαρτίου,
έχει ως βασικό στόχο τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πολυφωνία και την ελευθερία λόγου,
και οργανώνεται από το συλλογικό site maskarades.blogspot.com

Προτεινόμενο κείμενο για να κυκλοφορήσει μέσω SMS και σχολίων σε blogs, forum, κλπ:

Αποκριάτικη διαδήλωση. Έλα κι εσύ μεταμφιεσμένος την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στα Προπύλαια για να κάνουμε την πιο τρελή και ανατρεπτική πορεία που έχει γίνει ποτέ. Για περισσότερες πληροφορίες, δες την ιστοσελίδα http://maskarades.blogspot.com/. Γιατί, μασκαράδες είναι και φαίνονται.

Τι θα ντυθείτε τις απόκριες;

Προφανώς η απάντηση δε μπορεί να είναι "Πειρατής" και "Βασίλισσα της Νύχτας". Δεν έχει νόημα να μασκαρευτούμε όπως θα κάναμε σε ένα οποιοδήποτε πάρτι. Αυτό από την άλλη δε σημαίνει ότι θα φορέσουμε όλοι μάσκες πολιτικών και καθαρίσαμε. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Σκεφτείτε λύσεις τύπου "Μπομπ Βουλγαράκης" και "Ρομπέν των Καγιέν" (aka Makis), μέχρι αφηρημένα σχήματα όπως "σοδομημένα ομόλογα" και "αυτοκτονικός ιδεασμός". Ακόμα και πιο σοβαροί συμβολισμοί μπορεί να παίξουν, όπως "η τυφλή δικαιοσύνη" ή "οι φιμωμένοι μπλόγκερς". Η λίστα με τις πιθανές μεταμφιέσεις δεν έχει τελειωμό.

Θα ήταν καλό να υπάρξουν κάποιες ομάδες (όπως π.χ. τα παιδιά του salata.wordpress.com, που είχαν κάνει εμφάνιση στη συγκέντρωση της Πάρνηθας ντυμένοι εργολάβοι). Πέρα από την παρέα σας, μπορείτε να ανακοινώσετε τις ιδέες σας εδώ για να έρθετε σε επαφή με άλλους που ετοιμάζουν κάτι παρόμοιο ή θέλουν να συμμετάσχουν στο γκρουπ σας.

Επίσης, όσοι από εσάς έχουν το μεράκι και την τεχνογνωσία, μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν κατασκευές από πεπιεσμένο χαρτί και άλλα υλικά. "Το γαϊτανάκι της διαπλοκής" π.χ., ή "ο Καραγκιόζης μπλόγκερ".

Ας κρατήσουν οι χοροί

Απόκριες χωρίς χορό γίνονται; Δε γίνονται. Χορός χωρίς μουσική; Πάλι δε γίνεται. Άρα;

Ξαμολιόμαστε όλοι και βάζουμε στο κόλπο μουσικούς. Φοιτητές, ερασιτέχνες, επαγγελματίες. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που δε μιλάμε για "επίσημη" εκδήλωση (με χορηγούς και τα ρέστα) δεν πρόκειται να καταφέρουμε να στήσουμε εξέδρα στο Σύνταγμα. Άσε που δεν έχουμε και ποιούς να βάλουμε επάνω να τραγουδήσουν. Χρειαζόμαστε λοιπόν μουσική που δεν απαιτεί ενισχυτές και μεγάφωνα. Κρουστά, χάλκινα, και κάθε λογής κλαπατσίμπαλα που θα κάνουν αρκετό σαματά. Ακόμα και βιολιά, γιατί όχι;

Και πες ότι τους βρήκαμε τους μουσικούς, τι θα παίζουν; Σάμπα ντι Τζανέιρο; Μάλλον όχι, αλλά για αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση. Όποιος θέλει (και ξέρει τι του γίνεται) μπορεί να αναλάβει να τη συντονίσει.

Επίσης, ψάχνουμε εθελοντές χορευτές, ηθοποιούς, ζογκλέρ, performers, κλπ. Και ιδέες θα έχουν, και δημιουργικές λύσεις θα μπορούν να μας βρουν, και πιστεύω ότι θα γουστάρουν τρελά την όλη φάση.

Πες το σύνθημα

Γράψτο σε πλακάτ, γράψτο σε πανώ, φώναξε το ρυθμικά, κάντο να μετρήσει. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι απλά να βρούμε πιασάρικα συνθήματα, αλλά να τα συνδέσουμε με την ουσία. Που δεν είναι άλλη από το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα και δημόσια τη γνώμη τους. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε σε κανέναν τι θα φωνάξει στη διαδήλωση της 9ης Μαρτίου, παρά μόνο να καταγράψουμε τις διάφορες προτάσεις. Περάστε μια βόλτα από το think tank να ενημερωθείτε τι παίζει, μην αρχίσουμε και φωνάζουμε ό,τι παπαριά μας φαίνεται αστεία εκείνη τη στιγμή.

Εννοείται ότι μπορούμε να διαστρεβλώσουμε υπάρχοντα συνθήματα, καθώς και να εφεύρουμε παράλογα αιτήματα που θα ειρωνεύονται την πραγματικότητα. Ντουντούκες επιτρέπονται, αλλά όχι για να διαφημίσουν ανθυποκομματίδια που είδαν κόσμο κι είπαν να περάσουν (εκτός κι αν διαθέτουν γερές δόσεις αυτοσαρκασμού, οπότε μαγκιά τους).

Think tank (σκέψου το τανκ)

Ή σκέψου σαν τανκ. Ισοπεδωτικά. Προσπερνώντας εμπόδια και παραδοσιακές αγκυλώσεις. Δεν κάνουμε συνέδριο εδω πέρα παιδιά, δεν πρόκειται να εκλέξουμε κεντρική επιτροπή ούτε να εκδώσουμε το μανιφέστο που θα σπείρει τον τρόμο στην εξουσία. Πρέπει ωστόσο να βρούμε μια ιδεολογική πλατφόρμα που θα προκύψει συλλογικά μέσα από ανοιχτό διάλογο, ώστε να μην καταλήξουμε ένα συνοθύλευμα μουτρωμένων διαφωνούντων και άσχετων που πέρασαν να κάνουν χάζι.

Πάρτε το μπαλάκι τώρα και παίξτε, προσέξτε μόνο μη σπάσετε κάνα τζάμι.

Update (28-2-08):

Η αποκριάτικη διαδήλωση της 9ης Μαρτίου θα συνδυαστεί με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις που προκύπτουν μέσα από τον ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο που γίνεται αυτές τις μέρες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της διαδικτυακής κοινότητας, σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που απειλούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Μόλις δημιουργηθεί κάποιο κοινά αποδεκτό πλαίσιο συζήτησης θα μπει link ώστε να υπάρχει συνεχής και έγκυρη ενημέρωση των επίδοξων καρναβαλιστών.